Snoezelen op school

De Kracht van Snoezelruimtes: Creëer een Verrijkende Omgeving voor Alle Leerlingen

In de drukke en soms chaotische wereld van het onderwijs kan het voor leerlingen moeilijk zijn om de rust te vinden die ze nodig hebben om te leren en te groeien. In een steeds inclusiever wordende onderwijsomgeving, waarbij leerlingen met uiteenlopende behoeften zij aan zij leren, zijn scholen steeds op zoek naar innovatieve oplossingen om aan deze diversiteit van behoeften te voldoen. Eén van die oplossingen is het inrichten van een snoezelruimte.

Een snoezelruimte, een term afkomstig uit Nederland en ontstaan uit de combinatie van de woorden 'snuffelen' en 'doezelen', is een speciaal ontworpen ruimte die bedoeld is om zowel rustgevende als stimulerende zintuiglijke ervaringen te bieden.

Snoezelruimtes: Niet alleen voor Speciaal Onderwijs

Snoezelruimtes werden oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen en sensorische stoornissen. Echter, in de loop der jaren is de waarde van deze ruimtes ook erkend voor leerlingen in het regulier onderwijs.

Het is een misvatting dat snoezelruimtes alleen nuttig zouden zijn voor leerlingen met speciale behoeften. Hoewel ze inderdaad zeer gunstig kunnen zijn voor leerlingen met bijvoorbeeld autisme of ADHD, kunnen ook andere leerlingen profiteren van deze zorgvuldig vormgegeven ruimtes. Of het nu gaat om het aanbieden van een kalmerende pauze voor een overprikkeld kind, of het geven van een zintuiglijk rijke omgeving voor een leerling die moeite heeft met focussen, snoezelruimtes hebben veel te bieden aan een breed scala van leerlingen.

Het Nut van Snoezelruimtes in het Voortgezet Onderwijs

Snoezelruimtes zijn niet alleen nuttig in de lagere school. Ook op de middelbare school kunnen ze een waardevolle rol spelen. De adolescentie is een periode van intense verandering en ontwikkeling, en kan voor veel jongeren stressvol zijn. Een snoezelruimte kan een veilige haven bieden, een plek waar ze kunnen ontspannen en stress kunnen verminderen, vooral tijdens intense perioden zoals examens.

Wanneer en Hoe Snoezelruimtes Inzetten?

Het gebruik van snoezelruimtes kan enorm variëren. Ze kunnen een vast onderdeel zijn van de schooldag, fungeren als een 'time-out' ruimte voor leerlingen die zich overweldigd voelen, of dienen als een beloning voor goed gedrag. Ze kunnen ook worden ingezet als een therapeutisch hulpmiddel door getrainde professionals, zoals ergotherapeuten en logopedisten.

De Voordelen van Snoezelruimtes

De voordelen van snoezelruimtes zijn veelzijdig. Ze kunnen de concentratie verbeteren, zintuiglijke ontwikkeling bevorderen, angst en agressie verminderen, en de sociale interactie verbeteren. Ze kunnen ook een veilig en comfortabel toevluchtsoord bieden voor leerlingen die moeite hebben met de interactie met hun omgeving.

Een Notitie van Voorzichtigheid

Hoewel de voordelen talrijk zijn, is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het inzetten van snoezelruimtes. Zonder de juiste begeleiding kunnen sommige leerlingen te afhankelijk worden van de snoezelruimte als een ontsnapping, in plaats van te leren omgaan met hun emoties en stress. Bovendien zal niet elke leerling reageren op de sensorische prikkels op dezelfde manier. Het is daarom cruciaal om de ruimte aan te passen aan de individuele behoeften en voorkeuren van de leerlingen.

In conclusie, snoezelruimtes kunnen een krachtig hulpmiddel zijn in zowel de lagere als de middelbare schoolomgeving. Door een rustige, zintuiglijk rijke ruimte te bieden waar leerlingen zich veilig en ondersteund voelen, kunnen we hen helpen om te floreren, zowel in de klas als daarbuiten.

Voorbeelden

Hier zijn 25 voorbeelden van producten die u kunt gebruiken om een snoezelruimte te creëren:

 1. Lichtprojector: Deze apparaten projecteren rustgevende, bewegende patronen van licht op de muren en het plafond, waardoor een betoverende en ontspannende omgeving ontstaat.
 2. Aromatherapie diffuser: Door het gebruik van verschillende geuren kan de stemming van de leerlingen beïnvloed worden. Lavendel kan bijvoorbeeld kalmeren, terwijl citrusgeuren kunnen verkwikken.
 3. Ballenbak: De tactiele stimulatie van de ballen kan kalmerend werken, en tegelijkertijd wordt de grove motoriek en coördinatie gestimuleerd.
 4. Zitzakken: Deze bieden een comfortabele, drukverlagende plek om te zitten of te liggen. Ze kunnen ook de proprioceptieve input verhogen, wat nuttig kan zijn voor kinderen met sensorische verwerkingsproblemen.
 5. Zintuiglijke matten: Deze matten hebben verschillende texturen die leerlingen kunnen voelen, wat de tactiele zintuigen stimuleert.
 6. Bellenbuizen: Deze buizen zijn gevuld met water en licht, en creëren een visueel aantrekkelijk en rustgevend effect wanneer de bellen stijgen.
 7. Tactiele wandpanelen: Deze panelen hebben verschillende texturen en voorwerpen die leerlingen kunnen aanraken en manipuleren, wat de tactiele en visuele zintuigen stimuleert.
 8. Lichttafel: Deze kan gebruikt worden met gekleurde vormen, letters, en andere voorwerpen om visueel onderzoek en spel te stimuleren.
 9. Schommels: Ze kunnen rustgevend zijn en tegelijkertijd de grove motoriek, evenwicht en coördinatie bevorderen.
 10. Hangmatten: Bieden een plek om te ontspannen en tot rust te komen, en kunnen het gevoel van evenwicht en lichaamsbewustzijn verhogen.
 11. Gewichtendekens: Ze geven een diepe druk die kalmerend werkt en het lichaamsbewustzijn verbetert.
 12. Fidget toys: Deze speeltjes kunnen helpen bij focus en zelfregulatie, en kunnen handig zijn voor leerlingen die moeite hebben met zitten of concentreren.
 13. Snoezeltent: Deze kan een gevoel van veiligheid en geborgenheid geven, wat belangrijk is voor leerlingen die gemakkelijk overweldigd worden.
 14. Zacht licht LED-lampen: Ze creëren een rustgevende omgeving en kunnen van kleur veranderen voor verschillende visuele ervaringen.
 15. Muziekinstrumenten: Rustgevende geluiden of ritmische muziek kan kalmeren en de fijne motoriek bevorderen.
 16. Trilobjecten: Ze bieden zowel tactiele als proprioceptieve input en kunnen helpen bij zelfregulatie.
 17. Zintuiglijke bakken: Gevuld met items als zand, waterparels of rijst voor hands-on exploratie en tactiele stimulatie.
 18. Lichtvezel bundels: Ze geven een zacht licht, dat rustgevend kan zijn, en kunnen ook gebruikt worden voor tactiele verkenning.
 19. Waterbedden: Ze kunnen de proprioceptieve en tactiele zintuigen stimuleren, en zijn ook erg comfortabel om op te liggen.
 20. Spiegelballen: Ze projecteren licht op verschillende manieren en kunnen de visuele waarneming en focus stimuleren.
 21. Kinetisch zand: Het is zacht, vormbaar en kan voor tactiele stimulatie zorgen, terwijl het ook creativiteit bevordert.
 22. Geluidsplaten: Ze produceren verschillende geluiden wanneer ze worden aangeraakt, waardoor auditieve stimulatie en interactie worden bevorderd.
 23. Gel pads: Deze pads kunnen gekoeld worden en bieden dan een rustgevende, koele tactiele ervaring.
 24. Therapieballen: Ze bieden een unieke zitervaring die balans en coördinatie kan verbeteren en tegelijkertijd tactiele stimulatie kan bieden.
 25. Kussens in verschillende vormen en texturen: Deze stimuleren de tactiele zintuigen en geven de leerlingen de mogelijkheid om comfortabele rustplaatsen te creëren.

Elk van deze items biedt unieke sensorische ervaringen en kan helpen bij het creëren van een rustgevende, stimulerende en verrijkende snoezelruimte voor uw leerlingen.

Senso-Care heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zorg en het onderwijs. Wij denken graag met je mee over de inrichting van je snoezelruimte en geven je graag advies over de te kiezen snoezelmaterialen en belevingsmaterialen. Als er minder ruimte is, kunnen we samen ook kijken naar de inrichting van gangen en open ruimtes in het gebouw. Heb je nog minder ruimte tot je beschikking? Denk dan ook eens na over mobiel snoezelen. Ook hier helpen we je graag verder. Samen zorgen we voor een sensorisch waardevolle omgeving! Neem contact op met één van de adviseurs van Senso-Care.