Wat is ASITT? Een overzicht van een innovatieve therapie voor sensorische integratie bij volwassenen
In de afgelopen jaren heeft een relatief nieuwe benadering van therapie voor sensorische integratieproblemen bij volwassenen de aandacht getrokken - het Adult Sensory Integration Timmerman Treatment (ASITT). Ontwikkeld door de Nederlandse ergotherapeut Elisabeth Bakker-Timmerman, heeft ASITT zichzelf bewezen als een krachtig hulpmiddel voor het ondersteunen van volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking. Maar wat is ASITT precies en hoe werkt het?
Begrijpen van sensorische integratieproblemen bij volwassenen
De benadering van ASITT begrijpen begint met het begrijpen van sensorische integratie en hoe deze verschilt tussen kinderen en volwassenen. Het sensorische informatieverwerkingsproces heeft bij volwassenen ingesleten paden en functioneert vaak anders dan bij kinderen, waarbij het zenuwstelsel nog in ontwikkeling is. Verstoringen in de sensorische integratie bij volwassenen zijn vaak het gevolg van overprikkeling en hoge spierspanning.
Wat is ASITT?
ASITT is een therapeutisch protocol dat is ontworpen om volwassenen te helpen omgaan met deze problemen in de sensorische informatieverwerking. Het protocol is ontstaan uit Bakker-Timmerman's observatie van de specifieke sensorische problemen die voorkomen bij volwassenen, met name bij patiënten met whiplash. Na jaren van onderzoek en praktijkervaring leidde dit tot de ontwikkeling van het ASITT-protocol, dat inmiddels is erkend als de standaard voor behandeling van sensorische informatieverwerkingsproblemen bij volwassenen in Nederland.
Hoe werkt ASITT?
Het ASITT-protocol richt zich op het leren managen van prikkels, in plaats van ze te verminderen of vermijden. Gecertificeerde ASITT therapeuten zullen eerst een intake uitvoeren om te bepalen of het ASITT-protocol geschikt is voor de patiënt. Dit omvat een open interview en specifieke tests voor de prikkelverwerking per zintuigsysteem. Op basis van deze intake wordt een behandelplan opgesteld, dat oefeningen, uitleg, en informatie bevat om de patiënt te helpen omgaan met zijn of haar sensorische informatieverwerkingsproblemen.
De therapie zelf vindt plaats op intervalbasis, met een gemiddelde doorlooptijd van drie tot zes maanden. Het uiteindelijke doel van de therapie is om patiënten te helpen hun balans in belasting en belastbaarheid te vergroten, waardoor ze beter kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.
Het belang van ASITT
ASITT biedt een innovatieve en effectieve aanpak voor het behandelen van sensorische integratieproblemen bij volwassenen. Het biedt hoop en oplossingen voor mensen die worstelen met de uitdagingen van overprikkeling en verstoorde zintuiglijke samenwerking, en zet een belangrijke stap vooruit in de ontwikkeling van behandelingen voor sensorische integratieproblemen.
De complexe wereld van sensorische informatieverwerking kan ontmoedigend zijn, maar dankzij benaderingen zoals ASITT wordt het dagelijks leven voor veel mensen steeds beheersbaarder. Door te leren omgaan met en te navigeren door onze sensorische ervaringen, kunnen we stappen zetten naar een gezonder, evenwichtiger leven.